Očima expertů: Do jakých kryptoměn investovat právě teď?

Začíná se říkat, že bitcoin je „retro“. Do jakých jiných kryptoměn byste doporučil/a investovat a proč?

Bitcoin skutečně je mezi kryptoměnami konzervativní jistotou, což je v tomto vroucím rybníčku trochu retro. Nic lepšího se totiž zatím neobjevilo. Ano, některé měny jsou více anonymní, jiné rychlejší, ale vždy je to na úkor něčeho jiného, například bezpečnosti.

Vedle bitcoinu si zatím své místo našlo ethereum, litecoin, monero či zcash, možná dash. Nad ničím jiným bych nepřemýšlel.

Stále slýcháme, že kryptoměny jsou bublina. Jak se na to díváte vy? Čeká trh prudký propad?

Pokud se koukáme na cenu, určitě tam bublina být může. Musíme si ale uvědomit, že zatímco letos vyrost bitcoin 10×, v roce 2013 to bylo 100× a o dva roky dříve dokonce 170×. Růst i volatilita se snižují.

To samozřejmě nevylučuje silný propad, řada lidí nevidí bitcoin jako technologickou zajímavost, ale jako výtah k hezkým penězům. Nemám jim to za zlé, i spekulace plní v ekonomice své nezastupitelné místo. Mnohem důležitější než cena je ale vývoj celého ekosystému. Bitcoin je čím dál lepší.

Může nějaká další kryptoměna zopakovat prudký nárůst bitcoinu z tohoto roku?

Desetinásobek za rok může zopakovat řada aktiv, nejen kryptoměny. Na druhou stranu je nutné být připraven, že mohou zopakovat propady na desetinu, které bitcoin několikrát v minulosti také postihly.

Osobně ale nevidím žádnou jinou kryptoměnu, která by byla fundametnálně lepší. Některé projekty vám samozřejmě slibují jistoty desetinásobku, ale většinou už tento slib říká, že jde o podvody. A vyrojila se jich v poslední době celá řada.

Má za současných cen ještě smysl investovat do bitcoinu? Není riziko propadu už příliš vysoké?

Pokud by bylo vysoké riziko pádu, už by se dávno odrazilo v ceně. Dříve nebo později přijde panika, možná po nějaké mediální zprávě, dokonce ani ne nutně pravdivé, a můžeme se podívat zpátky k několika tisícům.

Mnohem důležitější je, co se bude dít v pozadí. Pokud se brzy zavedou opatření ke zlevnění mikrotransakcí, pak budeme na 10 tisíc dolarů vzpomínat jako na dobu, kdy byl bitcoin za hubičku.

https://roklen24.cz/a/S6yYz/ocima-expertu-do-jakych-kryptomen-investovat-prave-ted