Pohodlné placení kryptoměnami? Likvidita i poplatky souvisí s cenou

„Rychlost potvrzování je pořád stejná, ta se u bitcoinu nemění. Problém je, že síť není dostatečně propustná. Bitcoin doběhl na svou popularitu a bylo dražší a dražší potvrzení včas získat. Při malém poplatku tak lidé čekali i několik dní,“ vysvětluje šéf Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Zejména u malých částek pak byla výše takových poplatků prohibitivní, což vyústilo v situaci, že lidé k placení používají raději jiné kryptoměny. Uživatelsky přívětivější se zdál být například litecoin, díky čemuž také rostla i jeho obliba. „Problém, který kvůli poplatkům vznikl, byl očekávaný. I proto se už několik let vývojáři na celém světě předhánějí v tom, kdo přijde s nejlepším řešením. Dokonce je možných řešení tolik, že se komunita rozdělila a v roce 2018 vzniklo hned několik nových „Bitcoinů“,“ dodává však Stroukal.

Podle Stroukala měl bitcoin podobných problémů již několik, to ovšem neznamená, že by se nedaly řešit a vyřešit: „Hodně se vykrádaly počítače, a tak vznikly hardwarové peněženky jako je český Trezor. Padaly burzy. Dnes jsou bezpečnější. A některé dokonce plně decentralizované. Podobné to bude s poplatky. Problém vyvolává reakci a je jen otázka času, než se najde řešení. Na obzoru už je Lightning Network, Atomic Swaps, Schnorr a další,“ věří expert na kryptoměny z Liberálního institutu.

https://roklen24.cz/a/StGKs/pohodlne-placeni-kryptomenami-likvidita-i-poplatky-souvisi-s-cenou