Kdo je Satoshi Nakamoto?

Přestaňte ho zkoušet hledat. Ne, že by se vám to nemohlo podařit. Své tipy má řada z nás a mnozí se určitě trefili. Pokud ale fandíte kryptoměnám a líbí se vám myšlenky, na kterých stojí, přestaňte ho hledat.

Tajemný tvůrce Bitcoinu, který už nyní navždy změnil chod dějin, ať se nám to líbí nebo ne, chtěl zůstat tajemným. Chtěl zůstat neviditelným. A měl pro to dobré důvody.

Důvod číslo jedna: Satoshi je zranitelné místo

Proč se vzdát slávy? Jen za objíždění opulentních konferencí a povídání dokola o tom samém by si mohl vydělávat astronomické sumy. Protože Satoshi je Achillovo patou decentralizovaného systému.

I když Satoshi Nakamoto nemá žádnou faktickou moc nad Bitcoinem, má obrovskou symbolickou moc. Satoshi nemůže rozhodnout, co se s Bitcoinem bude dít, nemůže měnit protokol a tisknout si bitcoiny pro sebe. Přesto by ale mohl snadno ovlivňovat směřování celé sítě.

Představte si, že by se Elon Musk vzdal svých rolí v podnikání, ale čas od času napsal na Twitter, že červená není hezká barva. Vyráběla by Tesla červené vozy? Možná ano, ale bylo by to méně pravděpodobné. A co kdyby se společnost hádala, jestli udělat vlastní loď nebo ne. Dokážete si asi snadno představit, že by na poradách jako silný argument často zazněl i názor zakladatele, který sice nemá ve firmě žádnou roli, ale stále má moc.

„Co by teď asi tak udělal Ježíš,“ říkají si často věřící, když jsou na rozcestí. „Co by teď asi tak udělal Satoshi,“ ptají se nahlas všechny strany jakéhokoliv sporu v bitcoinové komunitě. A těch sporů nebylo málo. Má se zvyšovat velikost bloku? Jak moc a jakým způsobem? Co by na to řekl Satoshi Nakamoto? Líbil by se mu Lightning network a další novinky? Nebo by šel jinou cestou?

Všechny strany sporů se zaklínají tím, že by Satoshi rozhodně podporoval právě jejich návrh. Všichni tvrdí, že právě oni pokračují v Satoshiho vizi. Kouzlo toho, že nevíme, kdo Satoshi Nakamoto je, spočívá v tom, že se nikdy nedozvíme, co by si myslel. A vemte jed na to, že by svůj názor měl. A že by se vám často nelíbil.

A co víc, Satoshiho názory na dnešní vývoj ani nemusí být ty nejlepší možné. Jakkoliv je to bezpochyby génius, může se mýlit. Mnohem bezpečnější, přirozenější a robustnější je hledat cestu debatou, i když často velmi ostrou. Pokusem a omylem. Na konci budeme mít lepší Bitcoin, než by kdy dokázal sám Satoshi naplánovat.
Upřímně, pokud by se tvůrce Bitcoinu objevil a začal aktivně sdělovat své názory, poprvé za celou tu řadu let a přes všechny kotrmelce, které Bitcoin zažil, bych silně zvážil, že je čas se bitcoinu zbavit.

Druhý důvod nepřekvapí: Satoshi nechce do vězení

Bernard von NotHaus, Douglas Jackson, Reid Jackson, Barry Downey a Arthur Budovsky mají jedno společné. Všichni skončili u soudu, protože přišli s alternativami k americkému dolaru. Von NotHaus razil dolary z drahého kovu, za což dostal šest měsíců domácího vězení a zabavili mu zlato a stříbro za 7 milionů dolarů. Bratři Jacksonovi a jejich kolega Downey dostali nakonec pokuty, podmínky a přišli o firmu se zlatem za 70 milionů dolarů. Arthur Budovsky sedí na dvacet let ve vězení. Až se podívá na svobodu, bude mu 62 let.

Seznam by mohl pokračovat. Všichni jmenovaní pouze zprostředkovávali peněžní služby, které byly občas zneužívány k nelegální činnosti. Pouze Budovsky se přiznal k jednomu vlastnímu pokusu o praní špinavých peněz.

I kdyby ale nakonec odešli bez trestu, roky strávené po soudech jim nikdo nevrátí.

Poslední důvod je ten hlavní: Sám si to přál

Kdyby chtěl být nalezen, není nic snadnějšího. Pochopitelně se objevila řada podnikavců, kteří se snažili udělat si jméno na příběhu geniálního programátora. Nejenže nikdo z nich neprokázal, že je skutečným tvůrcem Bitcoinu (přičemž stačí jen odeslat jednu transakci z adresy, o které s jistotou víme, že mu patří), tak to ani moc nedává smysl, když pochopíme první dva výše popsané důvody jeho anonymity.

I kdybychom si nemysleli, že může jeho role v komunitě škodit přirozenému vývoji, a byli přesvědčeni o tom, že za pár stránek kódu nemůže jít člověk ani k soudu, natož do vězení, stejně by nám zůstal argument nejdůležitější: Satoshi Nakamoto si přál zůstat v anonymitě.

Nemůžeme se divit, že nechce, aby se o něm vědělo. Ale i kdyby to bylo jen z rozmaru, i kdyby to bylo proto, že Hledejte Satoshiho, pokud ho nesnášíte. Pokud ho ale obdivujete, zkuste na to zapomenout. Ta tajemná aura je nakonec i docela romantická.

https://roklen24.cz/a/SRH3Q/kdo-je-satoshi-nakamoto