Konec levných peněz. Smrt bitcoinu, tentokrát kvůli vyšším sazbám?

„Růst sazeb centrálních bank může vést k prasknutí bubliny na trzích s akciemi, dluhopisy a hlavně nemovitostmi. Tyto všechny a mnohé další nízké sazby nafoukly skrze rekordní tvorbu úvěrů a s nimi i nových peněz,“ vysvětlil ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal. „V krizi lidé chudnou. No a chudí lidé si kupují méně bitcoinů. Možná je to v bitcoinové komunitě nepříliš populární názor, ale já se skutečně domnívám, že v krizi nás bitcoin nezachrání, naopak se ho lidé budou zbavovat. Když to přeženu, tak nebudou utíkat od koruny nebo dolaru ke zlatu či bitcoinu, ale k chlebu, protože budou mít hlad. Takže ano. Za předpokladu, že vyšší sazby povedou k poklesu příjmů, pak bude bitcoin padat,“ je přesvědčen Stroukal.

Přemýšlíte ve strachu o prodeji bitcoinu? Stát se může všechno, ale o bublině, alespoň podle Stroukala, nemůže být řeč.

„Nelze vyloučit, že se cena zhroutí. Stačí špatné zprávy a ani nemusí být pravdivé. Ale bublinu tam nevidím,“ prohlásil ředitel Liberálního institutu. „Naopak, růst je čím dál pomalejší, neakceleruje. V absolutních hodnotách se to může zdát, ale když se podíváme na procentuální změny, neděje se v porovnání s předchozími lety nic zásadního,“ upozornil Stroukal.

Podle Stroukala tento proces pomáhá dělat dobrý obraz bitcoinu, což se pak pozitivně podepisuje na jeho ceně. „Vedle toho je důležité, že se kryptoměn čím dál více chytají velcí profesionální institucionální hráči a není to tedy jen výsadou teenagerů, kteří k prvním bitcoinům přišli kdysi úplnou náhodou. Ne, že bych jim to nepřál, naopak. Bez nich by dnes možná žádný bitcoin neexistoval. Je ale dobré, že se posouvá do mainstreamu a stává se zajímavou alternativou i pro velké žraloky.“

https://roklen24.cz/a/pci8v/konec-levnych-penez-smrt-bitcoinu-tentokrat-kvuli-vyssim-sazbam